Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
МАРКИ
 • Начало /
 • Новини /
 • Имало едно време... Как Децата Се Възползват От Това, Че Им Се Чете.

Имало едно време... Как Децата Се Възползват От Това, Че Им Се Чете.

2 октомври 2022
Имало едно време... Как Децата Се Възползват От Това, Че Им Се Чете.

Нашите съвети:

 

Събрахме няколко идеи за вас как можете да направите четенето на глас креативно и да създадете подходящата атмосфера за времето заедно:

 

 

 

 • Рутината е важна! Ежедневният ритуал на четене създава близост, сигурност и спокойствие. Най-добре е тихо място с уютна атмосфера. Много деца обичат приказки, особено преди лягане.

 

 • Включете татковците! Бащите също могат да бъдат публика, когато четат на глас - баща и дете слушат, докато мама чете, и допринасят със звуци и жестове заедно. Така става и без мама.

 

 • Креативността е добре дошла! Творчеството не се изисква само от вас като разказвач на истории – заедно с детето ви можете да преоткриете края на историята или дори да разработите продължение.

 

 • Четете на глас въпреки работата! Опитайте се да приложите принцип на ротация, като различни хора четат всеки ден. Включете например баби и дядовци, братя и сестри, приятели и детегледачки.

 

 • Включете активно децата! Оставете детето си да се изкаже – историите, които се четат на глас, трябва да са особено привлекателни за вашето потомство.

 

 • Взаимното изслушване е важно! Отговаряйте на въпросите на детето си, защото децата са любопитни и любознателни. Включете малкия слушател и след прочитане попитайте: Хареса ли му историята, кое беше вълнуващо, поучително или забавно, кое не толкова?

 

 • Осмелявам се! Насладете се на времето заедно с детето си и се вмъкнете в различни роли, като съживявате историята с различни гласове. Други реквизити, като кукли за ръце и плюшени животни също могат да бъдат включени.

 

 • Любимите герои завладяват детските стаи! Помислете сами: Кой герой ви впечатли и формира най-много като дете? Вашето дете със сигурност също ще хареса тази фигура. Разкажете му за вашия любимец!

 

 • Четенето е възможно и в движение! Не винаги трябва да се чете на глас у дома. Има място за вълнуващи мини книжки с картинки дори в най-малките чанти. Това е полезно, когато сте заседнали в задръстване, но пътуванията със самолет или влак също могат да бъдат дълги и уморителни за децата. Историите моментално ги успокояват и разсейват.

 

 

Кои теми са подходящи за четене?

Изборът на теми зависи, разбира се, от интересите на децата. Тук е позволено всичко, което интересува вашите малчовци. Не е необичайно текущата любима книга да се чете няколко пъти седмично. Най-добре е да изпълните желанието на малките и да четете историята отново и отново, докато най-накрая намерят нова любима книга. 

 

 

Вълнуващи теми:

 

 

 • Ферма: С много различни животни и ежедневни приключения има по нещо за всеки. Особено малките деца се радват, когато видят цветните картинки на животните и чуят подходящите животински звуци.

 

 • Динозаври: За много деца няма нищо по-вълнуващо от големите животни, подобни на дракони.

 

 • Превозни средства: Не само момчетата намират багерите, тракторите или влаковете за вълнуващи. Децата се запознават с различните превозни средства и сами могат да издават съответните звуци.

 

 • Пожарникарите: Не напразно пожарникарите са мечтаната работа на много деца. В тази работа се случват всякакви вълнуващи неща, които вдъхновяват въображение и мечти.

 

 • Зайчета:  Гушкави, сладки и пъргави. Зайците са обичани от децата не само по Великден.

 

 • Рицар:  Животът в замък може да бъде доста вълнуващ. Бийте се със злодеи с мечове или спечелете ръката на принцесата в турнир по престрелки. Винаги нещо се случва.

 

 • Пирати:  Вдигнете платна и се бийте с морски чудовища в открито море. За един истински пират нито едно приключение не е твърде много.

 

 • Принцеси:  Кой не би искал да носи красиви рокли и да бъде спасен от принц? Историите за принцеси предлагат на малките красива основа за мечти.

 

Четене от ранна възраст

Децата първо трябва да се научат да слушат, а редовното четене на глас им помага да направят това. Учат се да се успокояват и да следват историята. Това особено насърчава тяхната концентрация. Но усвояването на езика на малките се подпомага и от съвместното четене на книги. Ще научите нови думи и ще споделите история. Дори малките бебета, които все още не могат да следват историята, се възползват от това. Те се наслаждават на времето заедно с мама или татко, а книжките с картинки от мек плат ги насърчават да чувстват и откриват. Друга причина да започнете да четете на глас възможно най-рано е насърчаването на социални умения. Децата научават чрез истории, че не са единствените със страхове или други ежедневни проблеми и че героите в книгите могат да имат подобно преживяване.

 

 

 • 13 – 24 месеца: Дори най-малките могат игриво да открият света на четенето с прости книги. Книгите, които са особено подходящи за това, са тези, които съдържат много картинки или предлагат нещо, което да почувствате, чуете и откриете. Тъй като децата на тази възраст обичат да слагат книги в устата си, те трябва да бъдат направени от дебели, заоблени страници.

 

 • 2 – 4 години: Сега вече може да присъства малко повече текст. Децата лека-полека започват да се интересуват от приказките. Въпреки това илюстрациите са особено важни. Малките се учат да назовават предмети и могат да научат нещо ново и да разширят своя речников запас.

 

 • 5 - 7 години: На тази възраст децата искат да преживеят вълнуващи приключения, да се превърнат в героични принцеси или да пътуват назад във времето до динозаврите. Няма ограничения за предпочитанията. Историите стимулират въображението и предлагат пространство за мечти. Но все още обичат детайлни снимки, които могат да гледат дълго време.

 

 • От 8 години: Децата вече са по взискателни в избора си. Картините вече не са фокусът, а историите. Може би научна фантастика, фентъзи или по-скоро вълнуващ трилър, с който да се развълнувате? Отново е позволено това, което децата харесват.

 

 

 

 
Сподели: